Quantcast

http://picasion.com/

Ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης!!!

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, στον Χώρο Τεχνών του δήμου Βέροιας η ορκωμοσία του νέου δημάρχου κυρίου Κώστα Βοργιαζίδη και των 41 νέων δημοτικών συμβούλων. Ο κύριος Βοργιαζίδης ξεκίνησε την ομιλία του με ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους δημότες της Βέροιας, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις πρόσφατες εκλογές, τόσο στον ίδιο όσο και στον συνδυασμό του «Δράση με Γνώση». Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης...
κ. Παντελεήμων, ενώ παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Ημαθίας Βεσυρόπουλος και Μπατσαρά, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, οι δήμαρχοι της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας Γκυρίνης και Κουτσογιάννης αντίστοιχα. 

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του νέου δημάρχου:

«Με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητα και σύνεση δεσμεύομαι να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη σας, λειτουργώντας ως Δήμαρχος όλων των δημοτών και με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον», σημείωσε ο νέος δήμαρχος Βέροιας και συνέχισε, αναλύοντας τον σχεδιασμό της πολιτικής της διοίκησής του:

«Σήμερα ξεκινά ουσιαστικά η πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής σ’ ένα περιβάλλον απρόβλεπτο, ρευστό και αβέβαιο. Η παρατεταμένη ύφεση έχει επηρεάσει κάθε πλευρά της δημόσιας και οικονομικής ζωής, έχει επηρεάσει κάθε νοικοκυριό και κάθε συμπολίτη μας.

Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο Καλλικράτης σε συνδυασμό με τις περικοπές και την ευρύτερη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα έχουν δημιουργήσει μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, καλούμαστε να παράξουμε και να προσφέρουμε περισσότερα, έχοντας στη διάθεσή μας λιγότερα. Λιγότερο προσωπικό, λιγότερη κρατική βοήθεια αλλά και λιγότερη εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών για την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα για τους δημόσιους θεσμούς.

Με λίγα λόγια έχουμε ένα δύσκολο έργο μπροστά μας.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι εάν τελικά μπορούμε να πετύχουμε. Εάν μπορούμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα και μικρά προβλήματα της περιοχής μας, εάν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ιστορικές προκλήσεις της εποχής.

Σας απαντώ με απόλυτη ειλικρίνεια και βεβαιότητα ότι μπορούμε, αλλά οφείλουμε πρώτα να μετατρέψουμε τις ιστορικές προκλήσεις σε δημιουργική ορμή.

Χρειάζεται τα σημερινά προβλήματα να μη γίνουν δικαιολογία αλλά αντίθετα να αποτελέσουν εφαλτήριο ριζικών τομών και αλλαγών.

Χρειάζεται να επαναχαράξουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούμε. Να ξανά προσδιορίσουμε τη σχέση τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιου και παραγωγικού τομέα.

Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να σκεφτούμε πέρα από τα στενά όρια του μικρόκοσμού μας.

Χρειάζεται να συνεργαστούμε ουσιαστικά, μακριά από δογματισμούς, στερεότυπες αντιλήψεις, εγωισμούς ή μικρό συμφέροντα.



Φίλες και φίλοι,

Χρειάζεται να αλλάξουμε πρωτίστως οι ίδιοι. Να αλλάξουμε μικρές καθημερινές συνήθειες που είναι όμως ικανές να φέρουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής μας.

Να αλλάξουμε την κατεστημένη νοοτροπία «τα περιμένω όλα από το κράτος» και να αντιληφθούμε ότι και εμείς οι ίδιοι έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης είτε ατομικής είτε συλλογικής όταν λειτουργούμε σε επίπεδο φορέων.

Να αλλάξουμε τον τρόπο που συνεργαζόμαστε και να κοιτάξουμε για ευκαιρίες ανάπτυξης εκεί που προηγουμένως δεν είχαμε σκεφτεί ότι υπάρχουν.

Να σχεδιάσουμε πολιτικές και προγράμματα που ουδέποτε στο παρελθόν οραματιστήκαμε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δική μας ευθύνη, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα πορευτεί με όραμα, σχέδιο, διαφάνεια, πνεύμα συνεργασίας, τόλμη και αποφασιστικότητα.

Θα αξιολογήσει κάθε σοβαρή αναπτυξιακή πρόταση.

Θα αξιοποιήσει τη γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία του τοπικού επιστημονικού δυναμικού καθώς και των τοπικών φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Θα αναζητήσει συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί μόνοι μας πλέον δεν μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά.

Το όραμά μας, όπως διατυπώθηκε αρκετές φορές κατά την προεκλογική περίοδο, δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια προϋποθέσεων ευημερίας για τους κατοίκους του δήμου μας.

Να σχηματίσουμε δηλαδή μέτωπο στην κρίση και να δημιουργήσουμε πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Η ευόδωση του οράματος περνάει όμως από μια σειρά μικρότερων και μεγαλύτερων στόχων όπως:

1. Αποτελεσματική Διαχείριση της Καθημερινότητας. Στο κομμάτι αυτό, πέρα από τη δική μας προσπάθεια απαιτείται και η βοήθεια όλων των πολιτών. Να προσπαθήσουμε όλοι να γίνουμε ακόμα πιο καλοί πολίτες, να αγαπήσουμε περισσότερο την πόλη μας και τα χωριά μας.



2. Αξιοποίηση των Διαθέσιμων Χρηματοδοτικών Εργαλείων. Η επόμενη πενταετία είναι ιδιαίτερη κρίσιμη γιατί θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι σημαντικό. Και αναφέρομαι, στο νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ, που συμπίπτει χρονικά με τη νέα δημοτική περίοδο.

Δεν θα αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη όπως δε θα αγνοήσουμε οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτική ευκαιρία που θα προκύψει από επιμέρους εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.



3. Αναζήτηση Επενδυτικών και Αναπτυξιακών Ευκαιριών. Οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα πλεονεκτήματά μας. Να καλλιεργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και συμπράξεις.

Να αξιοποιήσουμε τη δημοτική περιουσία, με σεβασμό πάντα στο δημόσιο συμφέρον και το φυσικό περιβάλλον.

Να συνεργαστούμε με τις παραγωγικές ομάδες και τους επαγγελματικούς φορείς ώστε να χτίσουμε από κοινού μια ισχυρή, διακριτή και αξιόπιστη παραγωγική και τουριστική ταυτότητα.

Να προωθήσουμε τη νεανική και την καινοτομική επιχειρηματικότητα.



4. Διεύρυνση Συνεργασιών. Όπως τόνισα νωρίτερα είναι αδύνατον σήμερα να πορευτούμε μόνοι μας. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις συνεργασίες του δήμου.

Να εντάξουμε το δήμο σε περισσότερα δίκτυα πόλεων, να συνεργαστούμε με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, να αναζητήσουμε νέες αδελφοποιήσεις με πραγματικό όφελος για τον τόπο.



5. Ενίσχυση Κοινωνικών Δομών. Επειδή η ευημερία και η ανάπτυξη δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σ’ εκείνους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση.

Να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε το ήδη καλά οργανωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών του δήμου.

Να ευαισθητοποιήσουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να προσφέρουν εθελοντικά στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη.



6. Ισόρροπη Ανάπτυξη. Ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή είναι να μικρύνουν οι διαφορές μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας του δήμου. Έτσι, βασικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε κάθε δημότη, σε όποια γωνιά του δήμου και αν κατοικεί, τις ίδιες υπηρεσίες και τα ίδια δικαιώματα.

Μάλιστα, θεωρούμε ότι η ευημερία της περιοχής σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς του ορεινού όγκου που διαθέτουμε.



Κυρίες και κύριοι,

Με γνώση, εμπειρία και ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά αναλαμβάνουμε από σήμερα δράση για τον Δήμο Βέροιας, εκφράζοντας την πεποίθηση και αισιοδοξία ότι σ’ αυτή τη νέα αρχή, σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια, θα πετύχουμε.

Είμαι αισιόδοξος γιατί η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου αποτελείται από ικανά στελέχη όλων των παρατάξεων που έθεσαν εαυτούς στην υπηρεσία των δημοτών και της πόλης.

Είμαι αισιόδοξος γιατί, παρά τα προβλήματα, παραλαμβάνουμε μια σημαντική παρακαταθήκη από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή καθώς και μια πολύ καλή δημοτική υποδομή, αποτέλεσμα των προηγούμενων διοικήσεων συνολικά.



Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να στείλω ένα προσωπικό μήνυμα σε κάθε δημότη να στηρίξει την προσπάθειά μας. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας, τις γνώσεις, τις προτάσεις και τις ιδέες σας. Η επιτυχία θα είναι συλλογική.

Ας δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που ονειρευόμαστε!

Εύχομαι σε όλους τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους μια γόνιμη, δημιουργική και παραγωγική θητεία καθώς και ευημερία στον Δήμο και τους συμπολίτες μας.

Καλή δύναμη σε όλους!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ