Quantcast

http://picasion.com/

Σύσκεψη για το ροδάκινο με πρωτοβουλία του νέου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη

Σύσκεψη με πρωτοβουλία του νέου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση (στην περιοχή της Νάουσας κυρίως). Στη σύσκεψη που απουσίαζε ο νυν αντιπεριφερειάρχης, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές (δηλώθηκαν ως δικαιολογημένοι) πήραν μέρος εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, ο δήμαρχος Νάουσας Τ. Καραμπατζός καθώς και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κ. Κουτσογιάννης , οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δ. Μπαλτατζίδου, Σ. Σαρηγιαννίδης κ.α. Στη εισήγηση του ο Κώστας Καλαϊτζίδης σημείωσε:
«Η κατάσταση στην Ημαθία μετά την τελευταία χαλαζόπτωση που έπληξε το σύνολο της παραγωγής στο αγρόκτημα του δήμου Νάουσας και σε περιοχές της Αλεξάνδρειας, έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στην οικονομία της περιφερειακής μας ενότητας. Λίγες μόνο βδομάδες πριν είχαμε αντίστοιχη θεομηνία στην περιοχή της Μελίκης. Δυσυχώς οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΕΛΓΑ, στην σύσκεψη της Μελίκης για την έστω και εκ των υστέρων, ενεργοποίηση της αντιχαλαζικής προστασίας ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να καταστραφούμε ολοκληρωτικά. Καλούμε τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη να καταλογίσει πέραν των διοικητικών, ποινικές ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ. Δηλώνω ότι προσωπικά θα παραστώ ως μάρτυρας κατηγορίας στην μήνυση που κατέθεσαν η κοινοπραξία παραγωγών Ημαθίας και η ΕΚΕ για την εγκληματική απραξία του ΕΛΓΑ στο θέμα. Θέτοντας τους βασικούς άξονες της σημερινής σύσκεψης στην οποία όλοι θα καταθέσετε τις προτάσεις σας, μπορούμε να ιεραρχήσουμε τα εξής αιτήματα:

Άμεση καταγραφή των ζημιών

Στελέχωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ με έμπειρο προσωπικό, καταρτισμένο στις καλλιέργειες της Ημαθίας.

Άμεση προκαταβολή 3 ευρώ ανά δένδρο στους πληγέντες παραγωγούς και καταβολή των αποζημιώσεων τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

Άμεση καταγραφή των ζημιών σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες από τη θεομηνία και ενίσχυση των αποκαταστάσεων τους από την κεντρική διοίκησης».Στα αιτήματα αυτά συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι και καταλκχτηκε να ζητηθεί ν’ έρθει επιτόπου στην Ημαθία ο αρμόδιος υπουργός και σε αρνητική περίπτωση να κατέβει αντιπροσωπεία στην Αθήνα για συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία.

ΣΧΟΛΙΟ: Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Χρειάζονται άμεσα μέτρα , ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος από την πλευρά της, πέρα από τα προτεινόμενα (δηλαδή άμεση εκτίμηση των ζημιών, άμεση αποζημίωση και στο σύνολο τους)


Πηγή: alli-apopsi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ