Quantcast

http://picasion.com/

Κώστας Καραπαναγιωτίδης: «Νοικοκυρεμένος δήμος στην υπηρεσία του πολίτη»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κύριε Καραπαναγιωτίδη, αφήνετε την Περιφέρεια και είστε υποψήφιος για το Δήμο Βέροιας. Για ποιο λόγο; Είναι μια απόφαση που πάρθηκε μετά από σκέψη, συζητήσεις και εξέτασης πολλών πραγμάτων. Υπήρξα 4 χρόνια Νομάρχης, ολοκληρώνω τη θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης στις 31 Αυγούστου. Νομίζω ότι κλείνει ο κύκλος στον 2ο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία, οι γνώσεις και η δυναμική που απέκτησα όλο αυτό το διάστημα πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμα για το Δήμο Βέροιας, πολύ περισσότερο στην παρούσα συγκυρία. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ τις εξελίξεις στο Δήμο Βέροιας. Τόσο με τη θεσμική ιδιότητα, όσο και σαν πολίτης του Δήμου.
Την απόφαση την πήρα σαν πολίτης με ενεργή συμμετοχή στα κοινά, σαν πολίτης που αγωνιά για τον τόπο του. 

Λέγονται διάφορα για το γεγονός ότι όλοι οι συνδυασμοί – πλην των με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά – εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Εσείς τι λέτε ότι είστε; 

Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να μας γυρίσουν στην εποχή των πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων. Και μάλιστα ορισμένοι είναι από αυτούς που καταγγέλλουν εκείνη την εποχή. Τι ακριβώς θέλουν; Να κρεμάσει ο καθένας μια ταμπέλα μπροστά του και να λέει τι κόμμα είναι; Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που ασκούσαν κριτική για τον εναγκαλισμό της αυτοδιοίκησης από τους κομματικούς μηχανισμούς. Τώρα θέλουν να βάλουμε στην προμετωπίδα των συνδυασμών, κομματικά χαρακτηριστικά. Δεν θέλω να θέσω ζήτημα σοβαρότητας, σίγουρα όμως υπάρχει μια αντίφαση. Δε γίνεται να βλέπουμε τα πράγματα κάθε φορά όπως μας βολεύουν.



Το προσκλητήριο της «Δύναμης Πολιτών» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν υποψήφιοι από όλους τους πολιτικούς χώρους οι οποίοι συμφωνούν στις βασικές αρχές του προγράμματος και των στόχων που θέσαμε για τον Δήμο Βέροιας.



Δεν θα επιβάλλουν τη φυσιογνωμία τους αυτοί που δεν μπορούν να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι, αλλά κομματικά κατευθυνόμενοι ή υποβασταζόμενοι.

Ειδικά μάλιστα κάποιοι οι οποίοι στο παρελθόν αναδείχθηκαν ως κομματικοί εκλεκτοί, αλλά και ευεργετήθηκαν από κόμματα ακόμα και με την ιδιότητα της αργομισθίας. Όπως επίσης και άλλοι οι οποίοι εναγωνίως αναζητούσαν κομματικά χρίσματα για τα οποία κρίθηκαν ανεπαρκείς και όταν δεν τους δόθηκαν ανακάλυψαν την υπερκομματικότητα.

Η «Δύναμη πολιτών» δεν έχει κομματικό χρώμα;

Υπήρξα υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Τελευταία φορά το 2004. Εκλέχτηκα Νομάρχης το 2006 και Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας το 2010. Εγώ δεν είμαι σαν κάποιους άλλους που όποτε στηρίζονται κι ευεργετούνται «θυμούνται» ότι ανήκουν σε κάποιο κόμμα, κι όταν δεν στηρίζονται ή είναι άλλη η επιλογή του κόμματος που τους στήριζε, δείχνουν λευκή πολιτική ταυτότητα.

Όμως η πολιτική μου τοποθέτηση αφορά άλλες επιλογές, αυτές σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εδώ είμαστε μια μεγάλη ομάδα, μια μεγάλη οικογένεια, η «Δύναμη πολιτών», μια συστράτευση όλων των πολιτών που θέλουν έναν Δήμο νοικοκυρεμένο, έναν Δήμο που να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στον ρόλο του.

Τόσο ως Νομάρχης, όσο και ως Αντιπεριφερειάρχης, έδειξα και απέδειξα ότι δεν βλέπω τα προβλήματα με χρωματιστά γυαλιά. Υπήρξε ποτέ πολίτης που αντιμετωπίστηκε διαφορετικά επειδή δεν ανήκει στον ίδιο με μένα πολιτικό χώρο;

Ήμουν Νομάρχης όλης της Ημαθίας, ήμουν Αντιπεριφειάρχης όλης της Ημαθίας και από τη στιγμή που θα μας τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, θα είμαι Δήμαρχος όλου του Δήμου Βέροιας, όλων των πολιτών.

Στο διαχωρισμό μνημονιακών – αντιμνημονιακών, εσείς τι απαντάτε;

Το πως αντιδράει ο καθένας δείχνει και το μέγεθος της ειλικρίνειας ή της υποκρισίας του. Και ακόμη, κατά πόσο βλέπει τα πράγματα στην ουσία ή για το θεαθήναι.

Το μνημόνιο το βιώνω κι εγώ προσωπικά και στην οικογένειά μου και στο κοινωνικό μου περιβάλλον. Είχα την τόλμη να κλείσω κατ’ επανάληψη τη Νομαρχία και την Αντιπεριφέρεια και να σταθώ απέναντι σε αποφάσεις και μέτρα που ήταν ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δεν παίρνω εντολές από κανέναν. Μόνον υπηρετώ τα συμφέροντα των πολιτών.

Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε καλά. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι κάνοντας μια δήλωση ενάντια στο μνημόνιο, για να δούνε μετά τη φωτογραφία τους στα ΜΜΕ, ότι αυτό τους κατατάσσει σε άλλη σφαίρα.

Το μνημόνιο, οι αρνητικές επιπτώσεις αντιμετωπίζονται στην πράξη, στην ουσία των πραγμάτων. Άμα σου βάλουν τη θηλιά στο λαιμό, δεν καταριέσαι το σχοινί. Προσπαθείς να το κόψεις.

Παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις στο Δήμο Βέροιας. Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε;

Τα συμφέροντα του Δήμου δεν υπερασπίζονται με ψηφίσματα και εκ των υστέρων διαμαρτυρίες. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Βέροιας δέχτηκε απανωτά «χτυπήματα» στα οποία «απάντησε» πολύ καθυστερημένα. Κατόπιν εορτής βγαίνανε ψηφίσματα και διατυπώνονταν διαμαρτυρίες. Όλα αυτά μπορεί να έχουν κάποια επικοινωνιακή αξία, αλλά μόνο επικοινωνιακή.

Αυτοί που έχουν την κεντρική ευθύνη δεν μπορούν να αναζητούν προφάσεις για δήθεν έλλειψη στήριξης. Κάποτε πρέπει ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Ένας Δήμος νοικοκυρεμένος, ένας Δήμος που θέλει να επιτελέσει το ρόλο του, οφείλει να βρίσκεται δίπλα στα γεγονότα, αν είναι δυνατόν και μπροστά από τα γεγονότα, αλλά σε καμιά περίπτωση ουραγός των εξελίξεων.

Οι καινοτόμες ιδέες τις οποίες ευαγγελίζονται και άλλοι συνυποψήφιοι, οι λύσεις στα προβλήματα, δεν είναι κάτι που γίνεται με αυτοματισμούς, αλλά ξεκινάει από μια βασική προϋπόθεση: Ένας νοικοκυρεμένος Δήμος.

Ποια είναι η δική σας πρόταση; Τι καινούργιο προτείνετε;

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος.

Ολοκλήρωσα μια θητεία σα Νομάρχης, ολοκληρώνω μια θητεία σαν Αντιπεριφερειάρχης και στις 31 Αυγούστου θα παραδώσω στον επόμενο Αντιπεριφερειάρχη, με απόλυτη διαφάνεια!!!

Από τη στιγμή που θα εκλεγούμε στη διοίκηση του Δήμου, την ίδια μέρα θα απαιτήσουμε μια αντίστοιχη παραλαβή. Με απόλυτη διαφάνεια.

Δεν φοβάμαι τον έλεγχο, αντίθετα τον επιδιώκω. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Θα ζητήσω να παραλάβω με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζω η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου να μπορεί να κάνει το ίδιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πέσει άπλετο φως στην παραμικρή «σκιά». Και φυσικά δεν θα κρύψουμε τίποτα από τους πολίτες!!!

Υπάρχουν θέματα που τρέχουν. Έργα που δεν ολοκληρώθηκαν και άλλα που δυστυχώς έφτασαν στα δικαστήρια. Όπως άσκησα τόσα χρόνια διοίκηση με απόλυτη διαφάνεια, με τον ίδιο τρόπο θα εξετάσουμε όλα αυτά τα ζητήματα κι αν προκύψουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Δε μπορεί οι δημότες να πληρώνουν την ανικανότητα ή την αμέλεια αυτών που ασκούν διοίκηση.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειες ως Δήμαρχος Βέροιας; 

Η πρώτη ημέρα θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου. Εμείς όμως, από την στιγμή που θα εκλεγούμε, μέχρι εκείνη την ημέρα θα τα προγραμματίσουμε όλα έτσι ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να αναλάβουμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου με απόλυτη ετοιμότητα.


Η πρώτη ημέρα στον Δήμο θα είναι η πρώτη ημέρα του κάθε πολίτη, του κάθε ανθρώπου που ξεκινάει το πρωί να πάει στη δουλειά του, ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα, να δώσει λύσεις για τον ίδιο και την οικογένειά τους, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Όσο μακρύς, όσο δύσκολος και να είναι ο δόμος. Θα τον διανύσουμε. Κοιτάζοντας τον κόσμο ίσια στα μάτια, με ειλικρίνεια, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς «δεύτερες» σκέψεις και με έναν στόχο: Έναν Δήμο ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, έναν Δήμο στήριγμα του δημότη, έναν Δήμο μοχλό ανάπτυξης. Δεν είναι καθόλου εύκολο, δεν είναι όμως και αδύνατο. Απλά είναι το αυτονόητο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ