Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το ΓΕΛ Μελίκης εκπαιδευτική επίσκεψη στην Τσεχία

Το ΓΕΛ Μελίκης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος σύμπραξης σχολικών μονάδων «COMENIUS» πραγματοποίησε πενθήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη από τη Δευτέρα 7 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 11 Απριλίου στην Τσεχία και συγκεκριμένα στη πόλη του Novy Jicin και στο σχολείο τεχνικών ειδικοτήτων Mendelova High School.
Η αποστολή του σχολείου αποτελούμενη από το Διευθυντή κ. Στέφανο Κουφόπουλο, τρεις εκπαιδευτικούς και τρείς μαθητές εκπροσώπησε το ΓΕΛ Μελίκης και συμμετείχε στις προγραμματισμένες δράσεις του προγράμματος.

Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην αποστολή τόσο των εκπροσώπων του σχολείου Μελίκης όσο και του εταιρικού σχολείου από την Πολωνία, στο δημαρχιακό μέγαρο την Τρίτη 8 Απριλίου από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ήταν θερμότατη και απέδειξε για ακόμη μια φορά τη ζέση μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων επιτάχυνε τη δημιουργία κλίματος οικειότητας. Το ΓΕΛ Μελίκης ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη συνάντηση αυτή επέλεξε να προβάλλει την ιστορία της Ημαθίας και της Μακεδονίας καθώς και να προωθήσει χαρακτηριστικά εθνικά προϊόντα. Εξίσου ενθουσιώδης ήταν και η υποδοχή στο χώρο του Mendelova High School από τη διεύθυνση του σχολείου καθώς και από τους μαθητές του.

Η τριεθνής ομάδα εργασίας, Τσέχων, Ελλήνων και Πολωνών, καταπιάστηκε με θέματα που σχετίζονται με τη νέα μάστιγα της διατροφικής διαταραχής της παχυσαρκίας. Ο τίτλος του προγράμματος, άλλωστε είναι ενδεικτικός "Let's fight obesity. It's not our destiny". («Ας καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία. Δεν είναι η μοίρα μας.»). Αξιοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογικές εκπαιδευτικές πρακτικές, την ομαδοσυνεργατική μέθοδο οι μαθητές επιχείρησαν να διερευνήσουν το σύγχρονο τρόπο ζωής και μέσω της δραματοποίησης να αναδείξουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τη ζωή του ευρωπαίου πολίτη. Τέλος επιχειρήθηκε με επιτυχία η σύνθεση καθημερινών διαιτολογίων που αποτελούνταν από υγιεινές διατροφικές συνήθειες των όλων των χωρών που συμμετείχαν.

Σημαντικός, παράλληλα, στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία εφήβων μαθητών διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας, η εξοικείωση και η επικοινωνία μέσω των ξένων γλωσσών, η ανάπτυξη συνεργασίας και κυρίως η κατάρριψη στερεοτύπων που σχετίζονται με την καταγωγή, τη θρησκεία, το έθνος, τη γλώσσα. Και ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε καθώς οι μαθητές μας φιλοξενήθηκαν σε σπίτια τσέχων μαθητών και γνώρισαν τις καθημερινές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Ανεκτίμητος στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής και συνείδησης. μιας Ευρώπης με κοινό πρόσωπο αλλά με πολλές διαφορετικές εκφράσεις, που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε όλους του Ευρωπαίους να εντοπίζουν το δικό τους σημείο αναφοράς.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Μελίκης είχαν την ανεπανάληπτη δυνατότητα να γευθούν και να βιώσουν την εμπειρία του «COMENIUS» και να αδράξουν την ευκαιρία για την ανάπτυξη δημιουργικών μελλοντικών συνεργασιών, για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί το προσεχές φθινόπωρο, όταν και θα υποδεχθούν μαθητές και σχολεία από την Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ